vrijdag 29 augustus 2014

De Saffraan

Gister zijn we via groupon beland bij de Saffraan in Amersfoort.

De Saffraan is gevestigd op een schip aan de rand van het centrum. Ideaal bereikbaar met het openbaar vervoer als je ervoor kiest een wijnarrangement te nemen. Wij werden om 13.00 verwacht voor een 3 gangen lunch.

Nadat we aan boord gingen en gekozen hadden voor eentafeltje op het zonnige dek keken we uit over de markt van Amersfoort. Hier kom ik straks nog even op terug. 

Toen we comfortabel zaten begon de lunch met een heerlijk glas bubbels om te proosten. Aangezien we de hele dag gezellig onderweg waren naar Kims verjaardagscadeau was dit de perfecte start van de middag!

Het eerste hapje werd op een leuke manier aangekondigd: groentensoep die we met onze vingers konden eten! Leuk gepresenteerd in een klein soeppannetje was het een heerlijk krokant hapje met inderdaad groenten die je in een ouderwetse groentensoep terug zou vinden.

Na deze gezellige start hebben we de wijnkaart bestudeerd. Kim wees al snel de mogelijkheid aan om verschillende wijnen die bij het eten zouden passen te gaan proberen. Deze wijnen werden uitgekozen door de bediening, maar de wijnkaarten bieden genoeg keuze om een andere wijn te bestellen. Gelukkig was er ook de optie om halve glazen te krijgen per gang.

Zo gezegd zo gedaan, de eerste witte wijn werd ingeschonken en er werden amuses geserveerd. De amuses bestonden uit een lepeltje met een eitje gemaakt van groenten, een krokant rolletje gevuld met eekhoorntjesbroodmousse en huisgemaakte kroepoek. De eerste was bijzonder maar de laatste twee waren verrukkelijk!
Zoals we tijdens ons bezoek aan de Posthoorn in Monnickendam al hadden geleerd is het verstandig het tempo waarop we eten aan te passen aan het tempo waarop we van de wijn genieten.


De voorgerechten zagen er prachtig uit: tartaar van kalfsbil met uitjes en een radijssalade met lavendelgelei. 
Keurig rekening houdend met het feit dat we in de reservering hadden aangegeven dat Kim vegetarisch eet. Ze smaakten net zo lekker als ze eruit zagen.


Het eten en de wijn werd op een rustig tempo geserveerd en vervolgens diende het hoofdgerecht zich aan. 
Ik kreeg een bord met een heerlijk stuk boterzachte schelvis. Ik ben geen grote visliefhebber, het gaat wel steeds beter, maar dit was echt heerlijk! Een geweldige combinatie van smaken door de prei, de saus en de vis.  


      

De wijn die hierbij kwam was voor mij een niet hele bijzondere riesling. De rode wijn van Kim was daarentegen heerlijk HãHã! Ze kreeg daarbij een bord gevuld met mooie groenten: een aardse bietenspiraal, puree van knolselderij en onder andere aspergetips.



Nagenietend van het hoofdgerecht werden de voorbereidingen voor het dessert getroffen. De dessertwijn werd ingeschonken en de kok kwam zelf het dessert toelichten. 
Mango was het thema en wat was het heerlijk! Mangogelei opgerold als een stukje prei, mango als koekje en dit ondersteund met passievruchtmousse, pistachenootjes en browniecrumble. Voor Kim was het merengue schuimpje naar alle waarschijnlijkheid het hoogtepunt. Wat was dit lekker zeg!


Zo langzamerhand voelden we toch ook wel dat we aardig wat gegeten (en gedronken) hadden en het  was dan ook een prima moment voor de koffie. Uiteraard weer niet zonder een aantal heerlijke koekjes en chocolaatjes. Gevulde witte chocolade met bananen gelei of een macaron met bailey's vulling. Al met al met een heerlijke kop cappuccino een prima afsluiter van een heerlijke lunch.

De groupon van €49 was het meer dan waard. De wijn kwam daar uiteraard nog bij maar die had een prima prijs-kwaliteit verhouding.

De bediening was vriendelijk en kon duidelijk uitleggen wat er geserveerd werd. Het eten was heerlijk en niet teveel of te weinig. Verder was het restaurant binnen netjes en mooi ingericht. Natuurlijjk was alles gewoon schoon zoals je dat mag verwachten.

De Saffraan is gevestigd op een leuke locatie waar je lekker buiten kan zitten als het weer het toelaat. Maar badend in de zon merkten we wel dat de markt ten einde liep en dat dit nogal wat drukte veroorzaakte. Het nodige verkeer reed langs de boot en we zouden daarom aanraden niet op vrijdag op het dek te lunchen. Waarschijnlijk is het ook handig om op woensdag rekening te houden met het naastgelegen kinder speelparadijs. Binnen heeft het een gezellige sfeer door de natuurlijke materialen die zijn gebruikt voor de inrichting. Al met al een zekere aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten